vineri, 19 martie 2010

Daca mai spune cineva cuvantul "eco", va avea loc o crima




Din ciclul frazelor care ma dispera: "este mai eco", "o solutie eco" si asa mai departe. Ma dispera termenul. Nu stiu... cel putin mie nu prea imi miroase a aer de padure si a levantica. Imi miroase mai mult a marketing de rahat.

Mai mult, ma dispera oamenii care au ingitit cu linguroiul termenul si il pronunta cu un aer de parca se cred superiori noua, restul multimii care nu conteaza. Cand de fapt nici nu au idee cat de naiv suna in realitate. De ce miroase asa mult a marketing? Pentru simplul fapt ca s-a creat un fel de brand prin simpla prescurtare a cuvantului "ecologic".

Aud peste tot cuvantul acesta si de fiecare data ma apuca o stare de vrut sa-i conectez dintii cu o bordura. Mergeam si eu anul trecut, parca, la facultate, aveam un examen, ma grabeam si eu ca omul, ca sa prind un loc bun, dar in Piata Unirii, tramvaiul si tot traficul se blocheaza pentru cateva minute pentru ca o turma de elevi de la un liceu de prin zona aveau de demonstrat. Nu puteam sa ajung in timp util la examen, ma simteam sechestrat in tramvai, pentru ca o turma de adolescenti treceau strada cu steaguri, banere, alea alea, strigand "eco".

Pun pariu ca majoritatea nici nu stiau despre ce demonstreaza. Sun 100% sigur ca grosul batalionului au iesit la demonstrat numai pentru a scapa de ore (pana mea de chiulai...). Si la felul in care strigau ("eco... eco..."), eu unu tare am suspiciunea ca un sfert din ei credeau ca au iesit sa faca galerie la o echipa de fotbal.

Si bineinteles, dupa chestia asta, toti care au fost la demonstratie, au inceput sa povesteasca ce tare a fost si cum au strigat ei "eco". Si de-acum incolo va folosi termenul acesta ca adjectiv la orice produs colorat cu verde. "este mai... eco..." De parca ti-ar fi prea lene sa spui dracului "ecologic". Nu sunt genul de om care-i indiferent de mediu. Strang dupa mine gunoaiele cand merg la un gratar, la car cu mine pana unde este nevoie si ma opun cu desavarsire defrisarilor.

Si ca tot vorbeam de produse si defrisari... "Pungi eco"?! Costa ceva mai mult pentru ca-s... deja mie sila sa mai tastez cuvantul. Pentru ca pungile de plastic degaja un fum toxic cand sunt arse? Si de asta sunt mai ecoLOGICE alea de hartie? Ce idee grozava! Hai sa mai defrisam cateva hectare de padure ca sa facem pungi de hartie si sa salvam mediul. Sunt cumva singurul care vede ipocrizia din acest scenariu? Va dau eu o solutie mai buna: NU MAI ARDETI PUNGILE DE PLASTIC! Topitile. Si reciclati-le pe alea!

Pun pariu ca cuvantul asta (cacofonia a fost intenrionata) a fost creat de niste oameni intr-un birou ca sa lanseze un tip de produs. Companii care le doare fix in ora 14 de mediu si ne arunca cu praf in ochi cu "eco" lor pentru a da impresia ca le pasa. Si bineinteles, pentru fiecare produs de acest gen vandut, buzunarul cuiva se va face tot mai greu, publicul inghite orbeste conceptul de "eco", aparut de mult mai mult, dar acum cosmetizat de companii, iar acei oameni in costume stau la ultimul etaj a unei cladiri inalte, ii vad pe luzari cum demonstreaza si beau sampanie zicand ca ideea are succes (oamenii in costume beau sampanie, nu gloata). De asta ma dispera pe mine termenul. Uite cum cativa oameni au reusit sa manipuleze mase intregi de zombii fara minte. Din nou...

Cam atat. Ma bag la un joc. Pace si sex!


2 comentarii:

  1. si pe mine ma agaseaza astea cu eco lor...da mia placut maxim cum aiincheiat articolul ,, srii fain.

    RăspundețiȘtergere
  2. hmm si tare ma gandesc la schimb de link.

    RăspundețiȘtergere