luni, 1 martie 2010

Pe drumul cel bun

Povesteam zilele trecute despre GTA San Andreas. Cat de idiotic a putut fi facut acest joc. Tot mai zilele trecute am decis sa profit de absenta pe termen lung a colegului de apartament si sa-i exploatez calculatorul pentru placerea mea. O sunat aiurea. Si sa-i folosesc calculatorul pentru proprium divertisment. Oricum mi-a facut o figura nasoala sursa, respectiv, s-a blocat coolerul. L-am miscat putin cu o bucata de plastic si si-a revenit, dar nu prea am mai avut curajul sa-l pornesc.

Am terminat de jucat Aliens versu Predator asta nou, (frate, parca ar fi un blog din ala clasin in care povestesc cum m-am spalat pe dinti) si din nou, plictiseala. In timp ce cotrobaiam prin calculatorul colegului, am dat peste GTA IV. Initial am ezitat, deoarece am ramas cu sechele de la precedentul si am mai jucat o tura AvP cu predatorul. Absolut bestial. Dar la urma urmei, am inchis ochii, si am dat clic pe icoana la GTA IV.

Dupa un lung chin cu salvarile, creare de cont alea alea. Am reusit sa dau si eu new game. Sa trecem direct la subiect ca deja am lungit-o. Nu-i rau.

Sper ca v-a placut postul, o sa mai public si altele can o sa am timp/chef.








Sau hai mai bine sa mai dezvolt putin ca sa scap de o grija (sau deo grija? ma dispera noul doom (sau ceo fi)) . Oricum, eram tentat sa-l las asa. Cum spuneam, jocul nu-i rau. Este o inbunatatire clara a jocului in mare. Probabil de asta, dupa multi ani, o aparut insfarsit un GTA cu un 4 in coada. Serios. Adica primul GTA cred ca stiti cum arata. Daca nu, pai arata cam asa. Dupa care a venit GTA 2 care arata tot cam la fel, poate grafica inbunatatita. Apoi GTA3 cu toate expaniunile sale. Deci noi ce am jucat pana acuma a fost doar GTA3. Fie ca era primul care-i 3D, fie ca era Vice City, fie San Andreas, toate au fost oficial GTA3.

Felul in care a fost facut ultimul chiar cere acel IV din coada. Grafica a fost inbunatatita substantial. Adica oamenii arata ca oameni, personajul se misca mai natural, iar masinile se comporta ca misini. Sunt ceva mai greu de controlat ca in precedentele, dar asta este si ideea. Adica ce masini ati vazut voi care sa o intorci la 90 grade instant? Sunt ceva mai rezistente, adica nu-ti zboara capota la prima pocnire. De fapt aici e foarte fain facut. Spre deosebire de San Andreas unde daca iti harsaiai masina de alta sau de un stalp o indoiai complet, aici masina ESTE ZGARIATA. Da. Au aflat si ei de conceptul asta, daca harsai o masina nu se rupe in doua, ci se zgarie. Le-a trebuit o un car de ani si 3 jocuri pana sa-si dea seama de acest mic detaliu. Si in functie de cum agati masina, asa se zgarie. Daca l-ai agatat pe unu cu aripa din dreapta, fata, pai acolo apare o zgarietura mare sau mica in functie de cat de tare te-ai frecat de el. Si felul in care sunt "desenate", pai chiar arata a masini. Texturi alea alea, si sunt multe pe care le-am recunoscut dupa ce marci existente au fost copiate. De exemplu mie imi place sa merg cu una care arata leit ca un mercedes (probabil clasa S, desi nu-s sigur, nu le am in domeniul asta).

Deci da. Jocul asta mai merge. Insfarsit s-au mai desteptat cat de cat cei de la Rockstar. Si inca un lucru care mi-a placut. Luptele. La fel. Destul de naturale. Adica nu trebuie sa stai ca papagalu si sa-i impusti pe aia, eventual stai de amanet dupa un stalp sau perete si mai iesi din can in can sa tragi inapoi. Aici trebuie sa apesi o tasta magica atunci cand te afli langa un perete sau un obstacol si personajul tau se va lipi de acel perete sau obstacol. Nu vei putea misca decat dea lungul obstacolului. Inamicii vor incerca sa te impuste, iar tu in timp ce stai lipit la adapost, iti pui tinta pe cineva sau ceva si cand dai clic sa tragi, atunci vei iesi de la adapost si vei trage. Cand dai drumu la clic, vei reveni in pozitia de "take cover". De fapt ca sa iesi, trebuie mai intai sa ti clic dreapta. Daca dai clic stanga direct, vei trage cumva orbeste cu arma. Adica nu vei iesi cu totul de dupa colt ci vei trage cu arma dupa colt. Fain. Da. Si armele chiar suna a arme, iar personajele cand sunt impuscate, corpurile lor chiar reactioneaza ca si cum sunt lovite de un glont.

Hiuh. Daca o reusit cineva sa ajunga cu cititul pana aici, ii dau o bere. Nu credeam vreodata ca o sa laud GTA-ul. Asta e facut chiar cat de cat mai fainut. Desi din nou, totul se petrece intr-un singur oras din care nu poti iesi. In schimb, din cate am inteles, ai o tona de misiuni. Cica dureaza foarte mult jocul. Sunt si misiuni secundare ca la un RPG (pentru cunoscatori). Chestia interesanta e ca ai si telefon mobil cu care poti suna anumite personaje, sa vezi daca au poate o misiune sau ceva pentru tine sau pur si simplu sa-i chemi la baut. Serios. Il chemi pe unu la baut si cand iesi de acolo, imaginea se clatina in toate directiile, mai iei o tranta pentru ca cica trebuie sa mentii echilibrul din maus. Sa vedeti ce distractie e cand conduceti.

In fine. Hai totusi sa-l mai si critic putin pentru ca totusi e GTA. Nu. Nu-l critic in sensu ca instiga la violenta alea alea. Din partea mea n-ai decat sa omori o baba cu o scobitoare in joc. Ma refer la niste minusuri a jocului. AI-ul parca a fost putin inbunatatit. Adica traficul se comporta mai normal. Cand mergeam cu masina si tindeam sa intru putin, cu jumatate de masina, pe contrasens, ceilalti chiar imi faceau loc sa trec. Nu se mai buseste nimeni in curu meu (desi parca s-a mai intamplat, dar eh... se mai intampla si in viata reala...), deci e mai lejer. Uneori poate prea lejer.

Desi pare rezolvata marea mea problema, n-as putea spune ca e rezolvata chiar 100%. Au mai fost cazuri in care ramaneam blocat in trafic, intr-o ditamai coloana de masini pentru ca un bou s-a oprit din senin undeva mai in fata. Nu stiu ce a vrut sa faca, probabil sa schimbe banda, a vazut ca e ocupata de alta masina si s-au oprit amandoi. Asta se intampla cel mai des pe podurile alea imense (se intampla in Liberty City, echivalentul lui New York). Eram blocat intr-o astfel de coloana, inapoi nu prea mai aveam cum sa dau, si miera cam tarsa sa-mi indoi mertzanu meu nou pe care l-am achizitionat "cinstit" de la un trecator. Imi venea sa cobor, sa ma duc la ala, sa-l dau jos din masina si sa-i explic pe cale fizica niste lucruri.

Frate, cat am scris... Chiar sunt curios daca o sa trebuiasca sa dau cuiva o bere. In orice caz, ma declar semi-multumit de GTA IV, cand o sam iau calculator nou pe care o sa mearga jocuri mai tari/recente, probabil ca nu o sa-l instalez... Acuma am terminat de copiat un joc simpatic de la colegu, probabil o sa ma plictisesc si de asta, oricum, inchei aici ca ma bag sa-l joc. Power to the peolple!



Un comentariu:

  1. Ai de dat o bere la mine!
    Review-ul tău m-a determinat ca după upgrade-ul pc-ului să-i instalez jocul ăsta lu' bărbati'miu. Ştiu că nici lui nu i-au plăcut alea mai vechi (are destule împuşcături?).
    Pe final, mă bucur că eşti mai activ în perioada asta iar data viitoare când mai intri în pc-ul colegului să te uiţi şi după picanterii pentru o bârfă după aia.

    RăspundețiȘtergere