marți, 11 mai 2010

Fratilor, aici nu-i mai de stat

Am primit ieri un mass (de la colegu de camera). Suna cam asa: "Noua lege a invatamantului trimisa spre aprobare in Parlament va avea urmatoarele consecinte asupra noastra:
1. In cazul unei restante, punctul credit va depasi suma de 100 Ron;
2. Regia de camin se va dubla incepand cu luna octombrie;
3. Burse mai putine incepand cu noul an universitar;
4. Taxa de scolarizare a universitatilor de stat se va mari cu peste 40% de la 1 octombrie 2010"

Ok. Mai intai am auzit ca scad salariile bugetarilor cu 25%, pensiile si nu mai stiu ce. Acum asta. Acu cateva minute din discutii prins si niste cuvinte care impreunate formeaza idei cum ar fi "inchiderea unor scoli sau spitale".

ASTIA AU INNEBUNIT?! Cica masuri ca sa iesim din criza? Din cate am auzit am cam inceput sa iesim din criza... Adica acu un an si ceva nimeni nu avea un ban. Ce a facut atunci guvernul? Se scarpina prin alocuri si se certau intre ei ca chiorii, dadeau vina unii pe altii, schimbau ministrii, isi mareau salariile si faceau promisiuni. Inca o zi obisnuita la birou... Poporul inghite si sufera. Si nu face nimic altceva. Acum ca incep sa mai apara bani, tot guvernul intra in DEFCON 1 (google it) si aplica masuri disperate ca sa scoata bani.

Cum naina mai vor astia sa stam in tara in conditiile astea? Salariile si tot ce avem de primit pe buna dreptate si merit, primim tot mai putin in timp ce trebuie sa dam tot mai mult. Se zvoneste ca se inchid scoli, spitale... Este un cuvant in engleza pentru o operatiune de genul asta... cred ca i se spune "scourged earth". Asta facea Stefan cel Mare cand invadau turcii. Ardea granele, otravea fantanile s.a.m.d. Cred ca cineva isi simte sfarsitul si incearca acum, pe ultima suta de metri sa scoata cat mai poate. Sau poate o sa fim invadati de somalezi si toate astea fac parte din pregatire...

In orice caz, pana nu o sa mai aiba loc o revolutie sau ceva, astia nu se potolesc. Tot in massul primit ieri, tipul zicea ca studentii sa se intalneasca miercuri pe la 12 in parcarea de la T17 (campusul din Tudor) ca sa faca putin tambalau. Am mai inteles ca tot miercuri de la 13 la 14 va avea loc un protest in fata prefecturii (langa Moldova Mall).

Cred ca o sa merg si eu. Si as sfatui pe toti care cred ca toate "masurile" astea "anticriza" merg prea departe, sa faca la fel. Totusi am inteles ca traim intr-o democratie. Care din greaca inseamna "puterea poporului". Unde-i acea putere acum? Oamenii astia au fost votati de noi ca sa ne reprezinte interesele si este datoria lor sa faca tot posibilul pentru ca interesele noastre sa fie servite. In mod normal, intr-un stat democrat, cei putini (de la conducere) asculta de cei multi; care ia-u pus la acea conducere. Nu invers.

Propun ca toti cei care au blog sa scrie despre acest subiect pana dincolo de epuizare. Guvernul nu o sa asculte niciodata de un amarat sau doi, dar daca internetul ar fi impanzit de nemultumirile noastre (pe langa proteste), poate poate cineva o sa auda. Ganditi-va.

Daca nu va simtiti motivati de ce am scris eu (ceea ce nu m-ar mira), va recomand sa va uitati la urmatoarele doua filmulete de la Amnesty International (oameni care se ocupa foarte fain de campanii sociale), poate asa va prindeti ca daca oamenii (sau semnaturile in cazul filmelor) sunt destul de multi, tot se poate rezolva ceva.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu